El 6 de febrer de 1937 unes 100.000 persones iniciaren una fugida de Màlaga per carretera cap a Almeria, després de l’ofensiva sobre la ciutat de les tropes franquistes Aquestes columnes de refugiats serien durament bombardejades. Els supervivents de la fugida varen ser portats fora de la zona de guerra
El Ciudad de Barcelona atracat al port de Sant Feliu
Una part d’aquests refugiats arribaria el dia 16 de febrer de 1937 a Sant Feliu de Guíxols a bord del Ciudad de Barcelona un vaixell de càrrega i passatgers, construït a Itàlia el 1929. El vaixell, nacionalitzat pel govern de la República en l’esclatar la Guerra Civil, prendria part en diversos episodis del conflicte fins que, el mes de maig de 1937, seria enfonsat per un submarí sollevat davant la costa de Malgrat de Mar. Abans del seu final, el vaixell participaria en el transport de refugiats de Màlaga cap a Catalunya. Així, el Ciudad de Barcelona transportà a Sant Feliu uns 4.000 refugiats d’aquella zona. Aquestes persones, tot i desembarcar a la nostra ciutat, havien de ser distribuïdes per diverses localitats de tot Catalunya, però una bona part quedaria a Sant Feliu.
El mateix dia de l’arribada, a la nit, els membres de la Creu Roja local hagueren de començar a atendre els refugiats. Es realitzaren quatre cures, hem de suposar que es tractaven de les més urgents i que no podien esperar: José Pérez Moreno de disset anys, natural de Marbella amb ferida de metralla al braç esquerre. Antonia Muñoz García, de vint-i-vuit anys, amb ferides de metralla a la cuixa i a l’espatlla esquerra, José Cabello Cubero, de cinquanta-nou anys d’Arclidone (suposem que es refereix al municipi malagueny d’Archidona) ferida de metralla, de poca profunditat a la columna vertebral. En tots tres casos la metralla encara estava allotjada a les ferides. El quart pacient va ser Juan García Gámez, amb una ferida infectada al peu esquerre.
L’endemà foren efectuades trenta-cinc cures, que no es detallen en la documentació donada la urgència dels serveis. A la tarda del mateix dimecres i el dijous al matí es realitzen les cures i atencions menys urgents. S’atenen fins a cinquanta-nou persones bàsicament de contusions en diverses parts del cos, inflamacions i llagues en peus i cames, així com altres afeccions més lleus.
El dia 19 es formà un tren sanitari especial per evacuar els refugiats que en principi havien estat hospitalitzats a Sant Feliu cap a l’Hospital Provincial de Girona. L’assistència als malalts, tant pel trasllat al tren com durant el viatge, va anar a càrrec de la Creu Roja. La resta de refugiats que no varen ser traslladats s’instal·larien a l’Hotel de la Platja de Sant Pol. Per donar assistència sanitària a aquestes persones l’assemblea de Sant Feliu crea la Clínica s’Agaró, on destinaren a les infermeres Mercè Girbau i Anna Estrada.
Text: Josep Auladell Payró / Imatge: Vicenç Gandol Jordà
Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols